Rizotomia si paraliziile cerebrale

Paralizia cerebrala – este o boala care afecteaza controlul miscarii. Aceasta apare datorita zonelor din creier care controleaza miscarea si care sunt afectate. Paraliziile cerebrale neprogresive sunt o gama de incapacitati motorii neprogresive si neereditare, cauzate de leziuni la nivelul sistemului nervos central (SNC), induse copilului prenatal, perinatal sau postnatal precoce.
Pacientii cu aceasta afectiune nu isi pot misca muschii in mod normal. Datorita leziunii cerebrale existente, pe langa afectarea activitatii motorii pot fi prezente si alte afectiuni asociate (afectiuni oftalmologice, auditive, tulburari de vorbire, tulburari mentale, epilepsie, tulburari de crestere, s.a.)

Tratamentul paraliziilor cerebrale este foarte complex incluzand mai multe tipuri de terapii ce se aplica in functie de specificitatea bolii fiecarui copil. Unul dintre tratamentele indicate in acest tip de afectiune este si tratamentul chirurgical. Oportunitatea interventiei chirurgicale in cazul unei asemenea afectiuni este stabilita de medicul neurochirurg. Timpul optim la care trebuie operat copilul este deasemenea stabilit de medicul neurochirurg.

Daca copilul este considerat a fi un bun candidat pentru tratament chirurgical se apeleaza la operatia de rizotomie.

Despre operatia de rizotomie

Rizotomia este un termen care se refera in principal la o procedura de neurochirurgicale care reteaza selectiv radacinile nervoase problematice aflate in maduva spinarii, avand ca scop, cel mai adesea, ameliorarea problemelor neuromusculare, cum ar fi diplegia spastica si alte forme de paralizie cerebrala spastica. Rizotomia selectiva dorsala (SDR) practicata pentru tratarea paraliziei cerebrale spastice a fost principala utilizare a rizotomiei. In aceasta interventie chirurgicala, nervii care cauzeaza spasticitate sunt izolate si apoi distrusi. Radacinile nervoase senzoriale, unde este localizata spasticitatea, sunt mai intai separate de cele motorii, iar fibrele nervoase care urmeaza sa fie taiate sunt apoi identificate prin stimulare electromiografica. Cele care produc spasticitate sunt apoi selectiv lezate cu impulsuri electrice foarte mici.

In spasticitate, prin rizotomie se identifica precis nervii care nu functioneaza normal deoarece nu primesc acid gamma amino-butiric (GABA), aceasta fiind principala problema a persoanelor cu paralizie cerebrala spastica. in acest caz sunt identificati nervii care, din cauza lipsei GABA, genereaza o activitate electrica neobisnuita in timpul fazei de testare. Acestia reprezinta sursa hipertoniei, urmand a fi eliminati, in timp ce restul nervilor si a rutelor nervoase care transporta mesajele corecte raman pe deplin intacte.

Operatia de rizotomie la ACIBADEM este facuta de Domnul Profesor Doctor Memet Özek impreuna cu echipa sa.

Afla care sunt cele 3 erori frecvente in tratamentul spastcității >>

Afla ce spun pacientii operati de rizotomie la ACIBADEM >>

Canditatii ideali pentru acest tip de tratament sunt:

  • Diagnostic “Paralizie Cerebrala” cu diplegie dar si alte forme de pareza
  • Varsa intre 3-15 ani.
  • Pacienti care au intrerupt tratamentul de recuperare fizica din motive de spasticitate (hipertonie)
  • Pacienti care nu au avut operatii ortopedice

Pachetul include : 4-5 zile spitalizare ale copilului si insotitorului, masa, asistenta medicala permanenta, materialele, medicatia.

Dupa operatia de rizotomie mai sunt necesare pentru copil 4-5 zile de recuperare. Sedintele de fizioterapie din perioada de recuperare pot fi filmate. Insotitorul copilului va fi instruit in legatura cu exercitiile pe care copilul trebuie sa le faca in continuare acasa.

Prof. Dr. Memet Özek prezentand avantajele operatiei de rizotomie in cadrul seminarului Abordari moderne in neurochirurgia pediatrica, organizat de Travel Medical la Spitaul de copii Marie Curie din Bucuresti.

Avantajele colaborarii cu Travel Medical

PRET

Prețuri mai mici sau cel mult egale cu cele oferite de spitale

DOCUMENTE

Transmiterea gratuită a documentelor medicale

CONSILIERE

Second opinion și consiliere medicala gratuită

ORGANIZARE

Organizarea completă a deplasării (avion, hotel etc.)

TRANSPORT

Transport gratuit intre spital, hotel și aeroport

TRADUCERE

Traducerea documentelor medicale în și din limba engleză (gratuită în unele cazuri)

3 erori de tratament al spasticității, care pot determina deficiențe ireversibile

Prof. Dr. Memet Özek, neurochirurgie pediatrică: lipsa de tratament a spasticității la copii până la vârsta de 1 an este o greșeală!

Sub conducerea neurochirurgului pediatru Prof. dr. Memet Özek, Asociația Acibadem Healthcare a organizat pentru prima dată trainingul intitulat “Abordarea multidisciplinară a tratamentului spasticității” menit să permită schimbul de experiență medicală în domeniu cu specialiști de peste hotare. Cursul cu durată de 3 zile a debutat joi, 8 noiembrie 2012, la Spitalul Acıbadem Kozyatağı. A participat un număr total de 62 de medici din 21 de tări, dintre care cele mai bine reprezentate au fost Anglia și Brazilia. În cadrul cursului, neurochirurgul pediatru Prof. dr. Memet Özek a ținut un discurs despre ultimele descoperiri în tratamentul spasticității, cu menționarea procedurilor chirurgicale actuale, susținut de prezentări de caz. Subliniind importanța abordării metodei corecte la momentul potrivit, Prof. Memet Özek a avertizat audiența cu privire la existența a 3 erori distincte întâlnite în Turcia, în ceea ce privește tratamentul spasticității la copii și care determină deficite ireversibile.

Deprivarea de oxigen în timpul nașterii – principală cauză a spasticității

Prof. Dr. Memet Özek, neurochirurg pediatric la Spitalul Acıbadem Kozyatağı a afirmat că 5 din fiecare 1000 de copii născuți în Turcia dezvoltă afectare neurologica permanentă și netratabilă. Această afecțiune poartă numele de paralizie cerebrală. Conform Prof. Memet Özek, spasticitatea se manifestă prin limitarea miscărilor datorită tonusului muscular exagerat și a deformării extremităților. Spasticitatea se regăseste la aproximativ 60% din copiii născuți cu paralizie cerebrală. Profesorul Memet Özek a adăugat că paralizia cerebrală se traduce prin tulburări de mișcare și malformații, cauzate de afectarea cerebrală dinaintea, din timpul, sau de după naștere. În funcție de localizarea leziunii cerebrale, boala prezintă caracteristici diferite și poate fi clasificată în diverse tipuri. Spasticitatea reprezintă cea mai frecventă formă dintre tulburările motilitătii întâlnite la pacienții cu paralizie cerebrală. Cea mai importantă cauză a spasticității în Turcia este privarea de oxigen din diverse motive, în timpul nașterii.

Analiza miscarii

Evaluarea spasticitatii unui copil se face de catre echipe interdisciplinare de medici reunite care analizeaza capacitatile motorii ale copilului posibil candidat al operatiei de rizotomie.

Evaluarea spasticitatii incepe cu analiza miscarii – Motion Analisys. Medicii specialisti (medic pediatru, neurochirurg pediatru, ortoped pediatru) si fizio/kineto-terapeuti ajutati de tehnologie informatica sofisticata identifica problemele musculare, articulare si nervoase ale pacientului. Se obtin informatii importante si valoroase despre despre tonusul muscular, posibilele deformatii osoase cauzate de spasticitate. In urma analizei mersului si a miscarii, terapeutii in reabilitare si medicii specialisti stabilesc abordarea medicala cu beneficii maxime pentru pacientul respectiv.

Rezultale analizei miscarii impreuna cu RMN-ul cerebral ajuta la identificarea exacta a problemelor si si permit alegerea celei mai precise abordari medicale. Se furnizeaza deasemenea informatii detaliate legate de analiza cinematica (pelvis, genunchi, ridicare de jos-flexie, glezne) si cinetica miscarii. In urma aceste analize riguroase plus analizele imagistice ale copilului se poate stabili daca acesta este un bun candidat pentru operatia de rizotomie.

Inregistrare din timpul analizei miscarii

Pentru analiza mișcării:

  • faceți o programare
  • pregatiți un pantalon scurt pentru confortul pacientului
  • analiza durează o oră
  • veti primi rezultatul analizei pe un CD

Pentru toate detaliile necesare nu ezitati sa ne contactati