Despre Obezitate

Obezitatea, deşi o afecţiune prevenibilă, cunoaşte o răspândire în continua creştere, devenind una dintre cele mai importante probleme de sănătate la nivel mondial. Ea influenţează în mod direct calitatea vieţii şi speranţa de viaţă a celor afectaţi.

Obezitatea este definită ca o creştere exagerată a greutăţii corporale ca urmare a acumulării în exces de grăsime la nivelul corpului, care influentează starea de sănătate. În practica medicală, obezitatea este măsurata prin Indicele de Masă Corporală (IMC = masa în kilograme / înălţimea în metri la pătrat). Obezitatea este caracterizată ca IMC>= 30, iar obezitatea morbidă ca IMC >=40. Este un important factor de risc pentru afecţiuni grave ca: hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia, diabetul zaharat de tip II. Obezitatea este o boală tratabilă printr-o abordare interdepartamentală şi prin oferirea de alternative pacienţilor.

Afla mai multe despre tipurile de chirurgie a obezitatii>>

Abordări non-chirurgicale

Dieta – Pacienţii pot fi ajutaţi să slăbească sub îndrumarea şi controlul specialiştilor în nutriţie şi dietă, prin elaborarea de diete individualizate, bazate pe un calcul de calorii şi adaptate obiceiurilor alimentare şi a stării de sănătate a fiecăruia.

Exerciţii fizice – Pacienţii pot beneficia de programe de tip înot sau gimnastică acvatică, mai uşor abordabile din punctul de vedere al stării de sănătate a unei persoane obeze. Chiar şi numai patruzeci şi cinci de minute de activitate fizică de trei ori pe săptămână pot contribui semnificativ la pierderea în greutate.

Schimbarea stilului de viaţă – Dieta şi programele de exerciţii fizice sunt eficiente atâta timp cât pacientul nu le consideră a fi tratamente cu o durată determinată, urmând ca apoi să revină la vechile obieceiuri alimentare şi la un stil de viaţă inactiv. Pacienţii trebuie să conştientizeze faptul că, pentru a nu se mai îngrăşa, ei trebuie să facă schimbări profunde în ce priveşte stilul de viaţă. Programele centrelor LifeCo pot ajuta pacientul sa invete cum sa isi schimbe stilul de viata.

Află mai multe despre programele centrelor The LifeCo, care te pot ajuta sa slăbești >>

Ameliorări ale stării de sănătate după o intervenţie de chirurgie a obezităţii:

 • rezolvarea hipertensiunii arteriale – 70% dintre pacienţi pot renunţa la medicaţie;
 • diminuarea riscului de afecţiuni cardiace;
 • o parte dintre pacienţii cu diabet tip II diagnosticat nu mai mau nevoie de medicaţia specifică;
 • pacienţii aflaţi la limita diabetului se recuperează în general în totalitate;
 • exacerbările astmului se reduc semnificativ, unii pacienţi recuperându-se complet;
 • problemele respiratorii se rezolvă în câteva luni de la intervenţie;
 • se vindecă simptomele respiratorii de tipul apneei în somn;
 • dispare refluxul gastric;
 • pierderea în greutate este permanentă atât timp cât pacientul respectă regulile alimentare şi de mişcare.

Pachetul Bypass Gastric sau Sleeve Gastric include:

 • Examinarile pre-operatorii
 • 3 zile de spitalizare pentru pacient si insotitorul acestuia
 • investigatie imagistica
 • medicatia standard
 • consumabilele necesare interventiei
 • tub de calibrare gastrica – bypass gastric
 • asistenta permanenta
 • insotior vorbitor de limba romana

Avantajele colaborarii cu Travel Medical

PRET

Prețuri mai mici sau cel mult egale cu cele oferite de spitale

DOCUMENTE

Transmiterea gratuită a documentelor medicale

CONSILIERE

Second opinion și consiliere medicala gratuită

ORGANIZARE

Organizarea completă a deplasării (avion, hotel etc.)

TRANSPORT

Transport gratuit intre spital, hotel și aeroport

TRADUCERE

Traducerea documentelor medicale în și din limba engleză (gratuită în unele cazuri)

 
Cand este necesară chirurgia obezitatii?
Se apelează în mod normal la chirurgia obezităţii în următoarele situaţii: indice de masă corporală IMC > 35 sauIMC cuprins între 30 si 35 însoţit de o boală asociată gravă(hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip II, apneea în somn, infertilitatea, artrita legată de excesul ponderal, boli de inimă etc.), atunci când alte metode de scădere în greutate au eşuat. Chirurgia obezităţii se bazează în mod fundamental pe două principii: diminuarea în volum a stomacului şi prevenirea absorbţiei alimentelor, adică malabsorbţia. Pacienţii operaţi prin metoda laparoscopică sau cea robotică, ce practică inciziile de mici dimensiuni, au parte de o recuperare mai confortabilă. Ei revin la activităţile lor cotidiene într-un timp foarte scurt şi se adaptează la noile obiceiuri alimentare cu ajutorul specialiştilor în metabolism şi al dieteticienilor. După operaţiile de corectare a obezităţii, pacienţilor li se recomandă respectarea unui regim alimentar şi a unui program de exerciţii fizice, succesul intervenţiei depinzând în mod direct de acestea. Într-un interval de 1-1,5 ani ei ajung la greutatea vizată şi pot începe o nouă viaţă.
Sleev-ul gastric (Stomacul tubar)

Cunoscută şi sub denumirea de „gastrectomie sleeve”, obiectivul acestei metode este acela de a micşora volumul stomacului (60-100 cc), astfel încât senzaţia de saţietate să fie dată de ingerarea unei cantităţi mici de hrană. În cadrul acestei operaţii se îndepărtează chirurgical o parte a stomacului, lăsând intactă o porţiune de formă tubulară, de dimensiunea unei banane. Pacientul nu are senzaţia de foame deoarece acea parte a stomacului ce secretă hormonul senzaţiei de foame este înlăturat. Acestă operaţie limitează cantitea de alimente ingerată. Pacientul nu are nevoie de aport suplimentar de minerale sau vitamine, deoarec e absorbţia se menţine normală.

Gastrectomia tubară se realizează prin metoda laparoscopică. După operaţie, pacientul ajunge cu uşurinţă la saţietate, după un consum redus de alimente, apetitul fiind şi el scăzut. În câţiva ani de la operaţie se pierde 80-90% din excesul ponderal.

Bypass-ul gastric

În operaţiile de bypass gastric se rezectează o mare parte din stomac şi se elimină din tranzit o parte din tubul digestiv; un segment de mic volum din stomac (aprox. 30-50 cc) se suturează de ultima porţiune a intestinului subţire. Astfel se diminuează volumul stomacului, ca şi în celelelte tipuri abordări chirurgicale ale obezităţii, şi, în acelaşi timp, o parte dintre alimentele ingerate vor fi excretate fără a fi fost absorbite. În acest fel pacientul va avea senzaţia de saţietate cu un aport scăzut de alimente, parte dintre care nu vor fi absorbite.

Ca şi celelalte intervenţii chirurgicale pentru rezolvarea obezităţii, şi operaţia de bypas gastric se realizează prin metode laparoscopice. Utilizarea sistemelor robotice conduce la creşterea siguranţei acestei operaţii.

În perioada post-operatorie, volumul redus al stomacului şi gradul diminuat de absorbţie fac necesar un aport suplimentar de vitamine şi minerale, astfel încât pacientul să poată scădea în greutate fără a fi afectat de carenţe de minerale şi vitamine. Acestea vor fi administrate sub îndrumarea chirurgilor şi a dieteticienilor. Pacientul poate fi externat în trei-patru zile de la intervenţie.

Pentru toate detaliile necesare, nu ezitati sa ne contactati