travel medical - partener Acibadem Hospitals Group

Tratamentul cancerului de ochi în Turcia!

Cancerul ocular este o afecțiune extrem de rară, însă clinicile partenere din Turcia abordează tehnici ce s-au dovedit a avea șanse foarte mari de reușită în tratamentul acestuia. Printre acestea se numără: chimioterapia oculară, brahiterapie și radioterapia. Toate acestea sunt realizate prin tehnici țintite fix către tumora ochiului, iar tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient.

Despre melanomul ocular (uveal)

Melanomul este o tumoră malignă cu punct de plecare în celulele care produc pigmentul pielii, cunoscute ca melanocite. Cel mai adesea apare pe piele, dar se poate manifesta şi în alte părţi ale corpului, inclusiv la nivelul ochiului.

În cadrul ochiului, melanocitele se găsesc în uvee (iris, corpul ciliar şi coroidă). Astfel, melanomul malign ocular poate să se formeze la nivelul uveei. În functie de punctul de origine al bolii, denumirile sunt de melanom în iris, melanom coroidal şi melanom de corp ciliar.

Melanomul prezăntă un risc înalt de răspândire către alte părti ale corpului; potenţialul de diseminare este direct proporţional cu dimensiunea tumorii.

Cea mai populară metodă de tratament la momentul actual este brahiterapia în placă.

De ce să alegeți Travel Medical?

Travel Medical consiliază orice problemă medicală și facilitează rezolvarea ei în Turcia, oferind o suită full-service:

  • a doua opinie medicală gratuită
  • prioritizarea consultațiilor și oferte avantajoase
  • organizare integrală (bilete, hotel, transport între acestea)
  • traducător / însoțitor permanent

De ce să alegeți Turcia?

  • distantă de aprox. 45 min. cu avionul
  • analize și echipamente ce NU se găsesc în Romania
  • echipe medicale recunoscute international
  • echipamente de ultimă generație

Diagnosticul și tratamentul melanomului uveal

Diagnosticarea

Melanomul ocular este diagnosticat de către oftalmolog. Este indicată confirmarea diagnosticului şi de către un oncolog ocular (specialist în cancerele de ochi), pentru că melanomul poate fi confundat cu alte tipuri de tumori oculare.

Investigarea imagistică a leziunii este importantă pentru a stabili gradul de vascularizare al tumorii. Aceasta constă într-o serie de teste ce confimă prezenţa melanomului şi îl descriu în vederea planificării tratamentului.

Citește despre examinare și factori de risc >>

Transiluminarea:

Direcţionarea non-invazivă a luminii puternice prin peretele ochiului pentru a vizualiza umbra produsă de tumoră în interiorul ochiului. Permite o imagine bidimensională a locaţiei exacte a unei tumori periferice.

Gonioscopia

O lentilă spcială este poziţionată pe corneea anesteziată, medicul vizualizand structurile  profunde de lângă iris. Poate furniza informaţii despre extensia tumorii în zone ascunse ale ochiului.

Fotografia

Utilizarea camerelor digitale de înaltă rezoluţie folosite pentru a vizualiza structurile frontale şi pe cele din spatele ochiului. Furnizează imagini precise ale tumorii utile pentru a caracteriza tumora şi relaţiile ei cu structurile vizuale importante.

Angiografia florescentă sau verde indocianină

Pentru înţelegerea fluxului sangvin retinal din zona tumorii, se injectează intravenos o substanţă de culoare galbenă şi se preiau imagini care evidenţiază vasele de sânge.

Ecografia

Permite măsurarea cu acurateţe a grosimii şi volumului tumorii cu ajutorul imaginilor 2D sau 3D obţinute cu ultrasunete.

Biomicroscopie cu ultrasunete

Utilizarea ultrasunetelor de înaltă frecvenţă pentru descrierea părţii frontale a ochiului.

Scanarea laser

Se poate folosi pentru a scana structurile interne ale ochiului.

CT, RMN, PET

Scanări radiologice cu sau fără trasori farmaceutici sugestive pentru celulele tumorale.

Variante de tratament

Tratamentul unui pacient cu melanom uveal are drept scop salvarea vieţii pacientului şi, dacă este posibil, salvarea ochiului şi a vederii.

În trecut, tratamentul consta în eliminarea completă a globului ocular, însă odată cu evoluţia tehnologiei, s-au dezvoltat metode de tratament conservator superioare, care permit salvarea şi a ochiului, şi a vieţii pacientului.

Rezecţia locală

Este o metodă chirurgicală de îndepărtare a întregii tumori, păstrând restul ochiului intact. Cel mai frecvent este folosită în melanomul de iris şi în cel de corp ciliar. Intervenţia se face în sala de operaţie şi de regulă sunt necesare 2-4 ore de disecţie microscopică. Dupăintervenție, pacientul este monitorizat iar în unele cazuri poate fi nevoie și de radioterapie ulterior rezecției. Este de regulă o operație bine tolerată.

Brahiterapia oculară în placă

Este cea mai răspândită abordare de radioterapie oculară, în special pentru melanomul coroidal. Se utilizează ca unic tratament definitiv. Sursele de radiaţii provin din nişte mici bucăţi de material radioactiv înglobate într-o placă din aur sau oţel. Aceasta se poziţionează pe suprafaţa ochiului, în interiorul sau în apropierea tumorii. În timpul tratamentului se eliberează o doză foarte concentrată de radiaţie în tumoră, dar cu o iradiere scăzută a ţesuturiloe sănătoase din jur.  Placa protejează restul zonelor corpului de iradierea provenită, ceea ce face ca ţesuturile din vecinătatea tumorii să nu fie afectate. Aceasta diferenţiază Brahiterapia Oftalmică în placă de celelelte tratamente bazate pe iradiere.

Doza de radiaţie se calculează in funcţie de mărimea tumorii şi de localizarea acesteia. Toţi pacienţii au parte de un tratament personalizat.

Citește mai multe despre brahiterapia oculara în placă >>

Chimioterapia și Radioterapia oculară

Chimioterapia intra-arterială este o metodă de a livra doze concentrate de chimioterapeutic direct în zona afectată a ochiului. Chimioterapia intra-arterială este indicată ca tratament de primă linie în retinoblastomul unilateral şi retinoblastomul bilateral şi este folosită ca tratament secundar în cazul tumorilor recurente / persistente.

Citește mai multe despre chimioterapia oculară >>

Radioterapia în formă de radiochirurgie stereotactică este una dintre cele mai comune opţiuni de tratament non-chirurgical, cu prezervarea vederii, alături de brahiterapie.

Citește mai multe despre radioterapia oculară >>

Enuclearea

Operaţia constă în scoaterea ochiului şi înlocuirea lui cu o bilă (aproximativ de mărimea ochilui) ce se plasează în orbita goală. Pleoapa şi muşchii oculari se păstrează, iar la şase săptămâni după externare, pacientul consultă un ocularist (un artist care realizează ochi artificiali), care va proiecta o proteză (un ochi artificial din plastic) asemănător cu ochiul rămas.

Dupa procedură, pacientul va simţi reducerea câmpului vizual şi o scădere a percepţiei adâncimii. Aceste abilităţi se reînvaţă în timp şi cei mai mulţi dintre pacienţi îşi reiau fără peobleme activităţile obişnuite.

Examinare și factori de risc

Aspectul melanomului depinde de dimensiune şi de localizare, dacă apare în partea din faţă a ochilui – în iris, sau în spatele ochiului – in coroidă.

Melanomul de iris apare ca un nodul maro sau galben pe suprafaţa irisului, uneori producând şi decolorarea restului irisului. Acest tip de melanom este de regula vizibil pentru pacient. Melanomul în iris poate cauza glaucom sau cataractă, dar cei mai mulţi dintre pacienţii cu glaucom sau cataractă nu au melanom.

Melanomul coroidal se prezintă ca o tumoră maro sau galbenă pozitionată în partea din spate a ochiului, şi deci nedetectabilă de către pacient. În funcţie de grosimea tumorii, clasificarea melanomului coroidal se clasifică în: mic (0-3 mm), mediu (3-8 mm) şi mare (>8 mm). 

Melanoamele coroidale medii şi mari pot avea formă de cupolă, pe măsură ce cresc. Adesea ele produc lichid subretinal (dezlipire de retină), care implică pierderea vederii.

Factori de risc în funcţie de care o tumoră este clasificată ca melanom:

  • Grosimea > 2 mm
  • Lichid subretinal peste tumoră
  • Simptome de apatiţie în câmpul vizual a unor lumini sau umbre sau de slăbire / pierdere a vederii
  • Pigmentarea cu portocaliu deasupra tumorii
  • Situarea marginii tumorii în apropierea discului optic

 

Prognostic

Melanomul uveal poate disemina în corp, producând metastaze ce pot pune viaţa în pericol. Per total, 20% dintre pacienţii cu melanom dezvoltă metastaze, dar procentul depinde şi de alţi factori. Se crede că de obicei metastazele apar cu multe luni sau chiar ani înainte ca melanomul să cauzeze simptome sau să fie tratat. Din fericire, cei mai mulţi dintre pacienţi nu dezvoltă metastaze. Există anumiţi factori care pot prezice cine prezintă acest risc, printre care:

  • localizarea tumorii în corpul ciliar
  • dimensiunea mai mare de 15 mm a tumorii
  • tipul celulei tumorale – epiteliolid sau de altă natură.

Medicii recomandă tratamentul precoce al melanomului uveal, deoarece riscul de diseminare poate fi prevenit atunci când tumora este mică. Studiile de specialitate arată că brahiterapia în placă, radioterapia stereotactică şi rezecţia locală sunt la fel de eficiente ca şi enuclearea din perspectiva prevenirii metastazelor.

Monitorizarea pacienţilor cu melanom uveal pentru detectarea eventualelor metastaze include:
  • Examinare fizica (de două ori pe an)
  • Analize ale funcţiei hepatice (de două ori pe an)
  • Radiografie toracică (o dată pe an)
  • Scanarea ficatului (CT, RMN sau ecografie – o dată pe an)

Avantajele colaborarii cu Travel Medical

PRET

Prețuri mai mici sau cel mult egale cu cele oferite de spitale

DOCUMENTE

Transmiterea gratuită a documentelor medicale

CONSILIERE

Second opinion și consiliere medicala gratuită

ORGANIZARE

Organizarea completă a deplasării (avion, hotel etc.)

TRANSPORT

Transport gratuit intre spital, hotel și aeroport

TRADUCERE

Traducerea documentelor medicale în și din limba engleză (gratuită în unele cazuri)

Pentru mai multe detalii nu ezitați să ne contactați

Add Your Heading Text Here