travel medical - partener Acibadem Hospitals Group

4 Inovații revoluționare în tratamentul cancerului

Anual, pe plan mondial, 14 milioane de oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar peste 32 de milioane suferă de această boală. Frecvența diagnosticării cu cancer crește cu 1-2 procente de la un an la altul, și asta în oricare dintre țările lumii. Vestea bună este că, datorită diagnosticării precoce și a noilor metode de tratament, cancerul se numără acum printre bolile ce pot fi vindecate. Chiar și în cazul formelor incurabile sau în stadiile avansate de cancer, boala poate fi acum ținută sub control o perioadă mai lungă de timp.

Cele mai recente evoluții în tratamentul cancerului reușesc nu doar să prelungească speranța de viață a pacienților, ci și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Prof. Dr. Ozlem Er, specialist în oncologie medicală la Acibadem Maslak, explică cele mai recente evoluții în tratamentul cancerului, care nu doar prelungesc speranța de viață, ci îmbunătățesc și calitatea vieții pacientului.

1. MEDICAMENTELE INTELIGENTE

Chimioterapia clasică previne divizarea și reproducerea celulelor canceroase, dar, într-o anunită măsură, are același efect și asupra celulelor sănătoase. Astfel apar efectele secundare adverse, ca scăderea hemoglobinei, căderea părului și a unghiilor, greața și vărsăturile. Medicina modernă dezvoltă acum metode alternative care să prelungească viața pacienților și în același timp să îi protejeze de efectele secundare grave ale chimioterapiei; astfel s-au dezvoltat tratamentele țintite, numite și “medicamentele inteligente”. Aceste tratamente țintite vizează și opresc acea genă sau acea proteină responsabilă în mod esențial pentru supraviețuirea, creșterea și proliferarea celulelor canceroase. Această formă de tratament ce identifică semnalele proprii doar celulelor canceroase, nu și celor sănătoase, este una dintre cele mai importante inovații în tratamentul cancerului din ultimii 10 ani.

Majoritatea pacienților ce primesc asemenea terapii nu mai trec prin căderea părului, grețuri și vărsături.

Ratele de succes ale medicamentelor inteligente sunt cu 15% mai bune decât in cazul chimioterapiei clasice. Ele au aplicabilitate în anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de colon, pulmonar și renal. Medicamentele țintite prelungesc speranța de viață și îmbunătățesc calitatea vieții. Cum aceste terapii afectează doar în foarte mică măsură celulele sănătoase, pacienții nu sunt expuși la efecte secundare severe: majorității pacienților ce beneficiază de aceste tratamente nu le cade părul, nu le scad valorile analizelor de sânge, iar sistemul imunitar nu le este suprimat. Nici efectele secundare precum greața și vărsăturile nu apar decât arareori, deoarece celelele normale nu sunt afectate de tratament.

2. IMUNOTERAPIA

Imunoterapia, intrată în prim-planul oncologiei în ultimii ani, are ca scop reactivarea propriului sistem imunitar al pacientului astfel încât acesta să poată lupta cu boala. Cu ajutorul imunoterapiei se obțin beneficii clinice pe termen lung. De exemplu în cazul melanoamelor, care reprezintă un cancer al pielii, imunoterapia extinde speranța de viață în bolile metastatice (diseminate), iar pacienții trăiesc mai mult. Studiile de început au vizat melanomul, dar s-au extins rapid și către alte tipuri de cancer. S-a dovedit ca imunoterapia poate prelungi viața pacienților și în cazul cancerului pulmonar, și astfel a devenit tratament standardizat începând cu anul 2015. Unele tratamente reușesc să țină eficient boala sub control prin utilizarea “mecanismelor de frânare”.

3. TRATAMENTE PERSONALIZATE

O altă inovație din domeniul oncologiei o reprezintă tratamentele personalizate. Individualizarea tratamentului se face pornind de la caracteristicile genetice ale pacientului și ale tumorii tratate. Fiind mai eficient și provocând mai puține efecte adverse, acest tratament este mai ușor de suportat de către pacient. Chiar și în cadrul aceluiași tip de cancer pot exista diferențe la nivel molecular, ceea ce va face ca răspunsul la tratament să difere. Utilizarea acestei metode permite identificarea caracteristicilor genetice ale persoanei și ale tumorii, în funcție de acestea putându-se alege cea mai potrivită medicație.

De asemenea, se pot analiza la nivel molecular celulele canceroase, obținând rezultate din perspectiva a peste 50 de diferențe genetice. În acest fel se poate selecta exact acea medicație care să țintească modificarea genetică identificată în celulele canceroase, ceea ce va conduce la o eficiență net superioară a tratamentului.

În practica internațională, aceste testări genetice sunt în prezent recomandate în special în cancerul pulmonar. Se fac progrese rapide în domeniul identificării profilului genetic al cancerului.

4. MEDICAȚIA PENTRU PREVENIREA CANCERULUI

Medicația pentru prevenirea cancerului reprezintă încă un progres al oncologiei: în boli precum cancerul de sân sau cel ovarian, pot fi determinate grupurile cu risc crescut, iar acestea pot beneficia de tratamentul de prevenție. Studii publicate în 2014 au arătat că utilizarea medicației preventive pe un grup de 4000 de femei cu densitate mamară sporită, istoric familial de cancer de sân și modificări la nivelul sânului a avut ca efect reducerea cu 50% a îmbolnăvirii cu cancer într-o perioadă de 5 ani.

Cele 4 inovații revoluționare nu doar prelungesc speranța de viață, dar și sporesc calitatea vieții!

Leave a Reply

Your email address will not be published.