O nouă metodă, o nouă speranţă

Prof. Harzem Özger, preluând termenul de “hot dog” a dezvoltat metoda “frozen hot dog” relizand excizia cu success a condrosarcomului humeral (tumoră malignă de origine cartilaginoasă a humerusului, care nu este sensibilă la radioterapie sau chimioterapie).

Prof. Harzem Özger este un renumit ortoped oncolog din Turcia iar aria să de experiza erau tumorile osoase şi de ţesuturi moi. Singurul tratament eficient al acestor tumori este extirparea tuturor celulelor maligne din organism. Cu toate astea, pentru a garanta eliminarea completă a tuturor celulelor tumorale, tumora trebuie excizată împreună cu o anumită porţiune de ţesut sănătos din jur. Acest lucru este de o importantă majoră întrucât ţesutul tumoral sau celulele maligne restante determină reapariţia tumorii. Când există o recidivă tumorală, riscul de metastazare creşte iar tumora este de obicei mai agresivă decât cea iniţială.

Prof. Harzem Özger

Această siguranţă este obţinută în cazul unei tumori de humerus prin amputaţia întregului braţ, dar noi preferăm excizia integrală a tumorii cu conservarea membrului superior şi reconstrucţia defectului. Această tehnică poartă numele de “salvarea membrului”. Acest lucru se poate efectua prin metode biologice sau non-biologice. Utilizăm endoproteze metalice pentru reconstrucţia non-biologică, dar acestea au o durabilitate limitată, asemeni pieselor de maşină. Pentru reconstrucţia biologică fie utilizăm ţesuturile proprii ale pacientului sau ţesuturi recoltate de la cadavru. Este o metodă dificilă de reconstrucţie şi necesită tehnici chirurgicale speciale, că microchirurgia, dar reprezintă o soluţie durabilă.

În astfel de cazuri este dificil de luat decizia, întrucât este uşor de realizat reconstrucţia cu material non-biologic, iar pacientul îşi poate utiliza membrul superior mult mai repede, dar pe termen lung reconstrucţia cu material non-biologic nu este cea mai bună soluţie. Prof. Harzem Özger realizează această operaţie utilizând reconstrucţia biologică, după o tehnică dezvoltată de el însuşi, denumită metoda “hot dog”.

Ce reprezintă procedura “HOT DOG”?

În primul rând, segmentul osos purtător de tumoră este extirpat. Ţesutul sănătos din jurul tumorii este indepatat de pe masă tumorală, apoi ţesuturile afectate şi măduvă osoasă sunt îndepărtate de pe segmentul osos. Acesta este introdus într-o substanţă chimică specială care îngheaţă osul şi ucide celulele tumorale restante. Ulterior, segmentul osos care nu mai prezintă ţesut malign este plasat din nou la nivelul extremităţii afectate pentru a umple defectul. În plus, o porţiune din fibula sănătoasă a pacientului (osul mai subţire din cele două oase ale gambei) este recoltată de la oricare din gambe împreună cu vasele şi cu periostul aferent. Fibula este apoi plasată în osul mai larg care a fost procesat. Această combinaţie poartă numele de “HOT DOG”.

O altă tehnică constă în menţinerea unei porţiuni osoase purtătoare de tumoră în loc să fie extirpat întregul segment osos. Apoi fibula este plasată în interiorul osului restant, ceea ce crează din nou “hot dog-ul” menţionat anterior.

În acest fel tumoră este îndepărtată, membrul superior este reconstruit cu oasele proprii, vasele şi nervii sunt cruţate, iar membrul superior al pacientul îşi poate reluă funcţia. Durată de vindecare este de câteva luni, dar recuperarea ulterioară este completă.

Expertiză Prof. Harzem Özger: Tumori osoase şi de ţesuturi moi (tumori musculoscheletale)

Tumorile musculocheletale sunt un grup de tumori variate cu origine la nivelul osului, cartilajelor, ţesutului adipos, muşchilor, tendoanelor, vaselor, nervilor, membranelor articulare etc; pe scurt, pot proveni din toate tipurile de ţesuturi existente la nivelul extremităţilor, coloanei vertebrale sau pelvisului. Aceste tumori pot fi benigne sau maligne. Prof. Özger este expert atât în tumori benigne cât şi maligne. Este foarte important că aceste tumori să fie tratate în centre specializate deoarece sunt tumori rare şi mulţi medici nu sunt familiarizaţi cu ele. Un alt aspect al tumorilor de natură ortopedică constă în faptul că există o mare varietate a tumorilor, diagnosticul diferenţial poate fi făcut doar de experţi în domeniu şi fiecare tip în parte necesită o abordare diferită.

Tratamentele şi chiar şi biopsiile effectuate de medici lipsiţi de experienţa sau insuficient pregătiţi, în general generează complicaţii care depăşesc beneficiile. Pacienţii îşi pot pierde extremităţile afectate sau chiar viaţa datorită tratamentelor inadecvate. De aceea, pacienţii care suferă de tumori musculoscheletale trebuie îngrijiţi fără întârziere de către o echipa medicală dedicată, în instituţii specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *