ortopedie

cifoza

Cifoza, cunoscută popular drept cocoaşă, este o curbură către înainte a coloanei vertebrale. Văzută din spate, coloana vertebrală se constrituie dintr-o serie de vertebre poziţionate una deasupra celeilalte, întinzându-se de la cap până la pelvis. Văzute din lateral, vertebrele nu reproduc o linie dreapta, ci sunt astfel dispuse în mod fiziologic încât să formeze unghiuri de mărimi diferite între ele.

Există două tipuri de cifoză: de poziţie (rezultat al unei posturi defectuoase) şi structurală (cifoza lui Schuermann). Cifoza Schuermann apare în 1:1000 de cazuri, iar cea datorată poziţiei este mult mai frecventă.

Semne ale afecţiunii:

  • dureri de spate în zona lombară;
  • dureri de spate în zona toracică;
  • dureri cervicale;
  • compresia măduvei spinării şi deteriorări ale nervilor;
  • tulburări respiratorii;
  • scăderea pronunţată a calităţii vieţii.

Postura vicioasă a corpului constituie o cauza importantă a cifozei poziţionale, care se poate corecta printr-un program adecvat de exerciţii fizice, prin comparaţie cu cifoza Schuermann, pentru care nu se cunosc metode de prevenţie şi care nu poate fi corectată de la sine.

diagnoza cifozei

EOS ultra-low dose 3D imaging

Cel mai revoluţionar echipament utilizat în diagnosticarea şi în ghidarea tratamentului (chirurgical sau nu) al afecţiunilor coloanei şi a celor ortopedice este EOS Ultra-Low Dose 2D/3D Orthopedic Imager.

Tehnologia EOS oferă radiologilor, neurochirurgilor, ortopezilor şi reumatologilor noi perspective pentru diagnostic şi tratament în afecţiunile coloanei, ale şoldului şi genunchiului si altele.

Acest echipament realizează o singură scanare, redând apoi imaginea completă a osaturii unei persoane în poziţia stând în picioare, fără niciun fel de distorsiune. Pot fi obţinute simultan imaginile digitale frontale şi laterale de orice înălţime este nevoie, iar calitatea imaginii este remarcabilă.

Ulterior cele două imagini sunt procesate şi se obţine modelul 3D al osaturii pacientului şi calculul automat al parametrilor clinici.

Tehnologia EOS permite obţinerea de imagini reale, cu scara 1:1, pentru planificarea intervenţiilor chirurgicale şi pentru tratarea diverselor probleme ale oaselor şi articulaţiilor.

Află mai multe despre despre investigația EOS și despre beneficiile acesteia >>